Historici zo šiestich krajín sa zaoberajú národnostnou otázkou v strednej Európe

13.11.2003 Celý región

Viacerým aspektom národnostnej otázky v strednej Európe v rokoch 1848 - 1938 bol venovaný program dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorý začal ...
Viacerým aspektom národnostnej otázky v strednej Európe v rokoch 1848 - 1938 bol venovaný program dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorý začal 12. novembra v Prešove. V jeho priebehu odznelo dovedna 20 referátov od historikov zo Slovenska, Česka, Poľska, Rakúska, Ruska a Ukrajiny. Podujatie bolo organizované pri príležitosti životného jubilea dlhoročného vysokoškolského pedagóga a historika Michala Daniláka.

\"Od revolúcie 1848 - 1849 hýbala národnostná otázka Habsburskou monarchiou až na jej konci ju pochovala, \" konštatoval Danilák. Všetky nástupnícke štáty zdedili problém v podobe národnostných menšín. \"Existuje dodnes a zrejme ešte dlhú dobu v rôznych rezíduách potrvá, \" doplnil. Je to téma živá aj z hľadiska budúcnosti, keďže SR vstupuje so susedmi do Európskej únie.
Danilák, od 9. novembra t. r. sedemdesiatnik, je univerzitným profesorom v odbore všeobecné dejiny. Od roku 1960 sústavne vedecky a pedagogicky pracuje na akademickej pôde v Prešove. V roku 2000 mu Užhorodská štátna univerzita udelila čestný titul doktor honoris causa. Na svojom konte má šesť monografií a vyše 30 rozsiahlejších vedeckých štúdií. Podieľal sa tiež na napísaní šesťzväzkových Dejín Slovenska. Venuje sa hlavne téme Podkarpatskej Rusi, ukrajinskej otázke, slovensko-ukrajinským vzťahom, Slovanskému zjazdu v roku 1848 v Prahe i tzv. Slovanskému zjazdu v roku 1867 v Moskve.

(jj)
 

Vyberte región